Halme & Saarinen - Diginen iltapäivä

Aloitin viime viikolla YLE Puheella digitaaliseen mediaan keskittyvän radio-ohjelman isäntänä. En toki yksin, vaan yhdessä Tomi Saarisen kanssa, joka työskentelee muun ajan Sony Musicin markkinointijohtajana. Halme & Saarinen – Diginen iltapäivä –ohjelman ensimmäinen jakso käsitteli tubettamista. Tunnin aikana ehtii käsitellä asiaa useasta eri näkökulmasta. Yksi niistä oli tubettamisen, etenkin videobloggaamisen suurimman fanijoukon ikä ja suosion kehitys. Ensimmäisen aallon tubettajathan olivat artistiuransa alussa verrattain nuoria, alle ajokortti-ikäisiä. Tubettaminen tuntuu käynnistyvän siinä elämäntilanteessa, jossa lapsuus on loppu mutta aikuisuuden vastuut eivät ole alkaneet. Tuolle usein varsin huolettomalle elämänvaiheelle ominaista on se, että aikaa piisaa eikä ainakaan koko aikaa tarvitse rahasta murehtia.

Tubeskenen ammattilaiset ovat toistuvasti ennustaneet, että seuraavaksi yleistyy aikuistubettaminen. Eli netistä julkisuuteen nousseiden tai nousevien perheenisien ja –äitien itsetekemät videosisällöt, joita saman ikäinen yleisö katselisi. Itse en tähän usko. Suomessa siis. Amerikassa on toki jo menestyviä aikuistubettajia ja heille yleisö. Suomi on mielestäni liian pieni markkina niin tarjonnan kuin kysynnänkin suhteen. Aikuisilta aikuisille –vertaisvaikuttajamarkkinan kovimpia tekijöitä maassamme ovat bloggaajat, eikä edes noita lahjakkailta sisällöntuotantotaitureita ole siirtynyt liikkuvan kuvan maailmaan juuri laisinkaan.

Tubettaminen toki yleistyy yli 25-vuotiaiden keskuudessa, mutta ikään kuin vuosi kerrallaan. Eli uskon tavan olevan opittu ja kestävän jopa läpi elämän. Mutta nopeassa tahdissa eri väestönosat lävistävään Facebook-ilmiöön en usko.

Mitä olet itse mieltä? Kuuntele Digisen iltapäivän tubettamisjakso ja kommentoi vaikka Twitterissä hashtagilla #digineniltapäivä

YLE Areenaan tästä: https://areena.yle.fi/1-4360534

Podcast-linkki samaan ohjemaan: feed:https://feeds.yle.fi/areena/v1/series/1-4360535.rss?lang=fi&downloadable=true

Terveisin,

Jani
@janicky