Halme & Saarinen - Diginen iltapäivä

Digitaalisen median hupsuihin yksityiskohtiin lukeutuvat visionäärit, jotka toistuvasti ennustavat digivallankumouksen tappavan kaiken aiemmin syntyneen altaan. Sanomalehtimedialle ja radiolle on toistuvasti annettu elinaikaa vain vuosia, toisinaan ei sitäkään.

Toisin on käynyt. Etenkin radio on osoittanut ei paitsi sikeyttä, vaan kuplivaa elinvoimaa taistelussa ihmisten ajasta ja mainostajien rahasta. Vaikka kiihkeäsilmäisimmät medialopunennustajat ovat joutuneet pettymään, ei merkkejä kilpailun laantumisesta ole näkyvissä. Radion puolellakaan. FM-maailmassa merkittäviksi kuluttajabrändeiksi kasvaneiden radiokanavien keskeisin uhkaaja on Spotify, diginatiivi palvelu joka muutti musiikin omistamisen vuokrasuhteeksi.

Spotifyllä on Suomessa yli puoli miljoonaa maksavaa asiakasta ja siitä on tullut synonyymi musiikin, ehkä pian kaikenlaisen audiosisällön suoratoistolle. Pörssilistautumista suunnittelevalla Spotifyllä on kuitenkin mittavia ongelmia. Yhtiö on edelleen raskaasti tappiollinen ja samaan aikaan yhä useampi musiikintekijä kokee monopoliasemassa olevan ruotsalaisjättiläisen tulonjaon olevan epäreilu. Missä ikinä musiikin ammattilaiset nykyään kohtaavatkaan, niin Spotifyn tulojakomallit nousevat puheeksi viimeistään ensimmäisen tuopin kohdalla. Nykyinen jakomalli on nimeltään Pro rata, jossa kaikki kuluttajatulot laitetaan yhteen saaviin ja jaetaan omistajien eli pääosin levy-yhtiöiden ottaman siivun jälkeen kuuntelukertojen mukaisessa suhteessa. Kuukausimaksun maksava kuluttaja vuokraa jazzia ja rahat saa Cheek. Moni muusikko haaveilee User centric –mallista, jossa tulot jakaantuvat tiukemmin kuluttajan oman rahankulutuksen perusteella. Nyt moni muusikko kokee, että digiloikan maksaa artisti. Samaan aikaan todettakoon, että koko Spotify olisi todennäköisesti jäänyt rakentumatta user centric –mallisena. Silloin kaikkein suurimmat nimet olisivat jättäytyneet palvelusta pois.

Väitän ettei Spotify voi pysyä pystyssä, jos järkevää rahaa saavat vain kaikkein suosituimmat muusikot, eikä itse yhtiö tuota omistajilleen rahaa. Viimeistään pörssiin listautuminen lisää tuloksenteko painetta ja tulovirtojen avoimuutta. Jos tulonjako koetaan musiikintekijöiden laajalti epäoikeudenmukaiseksi, avautuu alalle tilaa toimijoille. Yllätyskortin voivat lyödä pöytään perinteiset radiokanavat. Nythän Spotifyn asiakas maksaa hillittömän laajasta valikoimasta, vaikka kulutus on usein rajoittunut varsin rajalliseen määrään lajityyppejä. Tilaa voisi tulla siis vaikkapa Radio Suomipopin omalle suoratoistopalvelulle, jossa on pienempi mutta kuluttajalle aivan riittävä kappalevalikoima ja huomattavasti pienempi kuukausihinta.

Saa nähdä liitynkö itse tällä ennustuksella niiden hupsujen digikonsulttien joukkoon, joiden mielipiteen historia osoittaa vääräksi.

Halme & Saarinen – Diginen iltapäivä –ohjelman Spotifyä ja radiota käsittelevä jakso löytyy YLE Areenasta: https://areena.yle.fi/1-4365961