Locations
PHD Media Denmark > News > COVID-19 udfordrer de regionale mediehuse maksimalt 
March 30 2020

COVID-19 udfordrer de regionale mediehuse maksimalt 

News

Frisøren er foreløbigt lukket til den 14. april. De restauranter, der ikke har kunnet konvertere til takeaway er ligeledes lukket, og de der kunne konvertere kører for nedsat kraft. Butikscentrene er lukket og dagligvarebutikkerne kommunikerer ikke længere tilbud. I det hele taget er det lokale næringsliv sat på vågeblus. Alle med det tilfælles, at de qua deres kontinuerlige annoncering ugentligt pumpede millioner af kroner i de regionale og lokale mediehuse før COVID-19. Mediehuse såsom Sjællandske Medier, Jysk Fynske Medier, Nordjyske og Herning Folkeblad. Siden COVID-19 gjorde sit indtog i Danmark har det ikke været tilfældet, hvilket nu gør ondt på mediehusenes økonomier, meget ondt.

Onsdag denne uge gik ni lokalaviser sammen om en fælles forside med ordlyden: ”I kan ikke undvære os”. En reminder til læserne om, hvorfor netop lokalavisen er værd at støtte op omkring under den igangværende krise. Og det er alvorligt. Trods gentagne konsolideringer og lukninger af ikkerentable udgivelser har de regionale og lokale mediehuse igennem en årrække været maksimalt presset  økonomien.  

Så sent som i slutningen af januar 2020 nedlagde Nordjyske 48 stillinger i en øvelse, der skulle reducere omkostningerne med 40 millioner kroner. Ni måneder tidligere havdselvsamme mediehus nedlagt 13 stillinger og lukket tv-kanalen 24Nordjyske i en spareøvelse, som hurtigt viste sig ikke at være nok. Bedre er det ikke gået Jysk Fynske Medier, der i slutningen af 3. kvartal 2019 meddelte, at der frem mod 2022 skulle spares intet mindre end 250 millioner, hvis virksomheden skulle overleve. Med andre ord har vi med en branche at gøre, der allerede før COVID-19 var voldsomt udfordret på økonomien, og som nu, på baggrund af COVID-19, risikerer at få trukket gulvtæppet væk under sig. 

Skulle det det hele ende med en byge af konkurser og lukninger af lokale medier, vil det betyde en mærkbar reduktion og forringelse af de lokale talerør. Ikke bare ift. de lokale næringsdrivende, som skal have omtale og trække nye kunder til forretningen, men også ift. det lokale foreningsliv, der vil blive ramt hårdt, hvis COVID-19 tager livet af det lokale talerør.  

Helt præcis hvor store konsekvenser COVID-19 vil få for de regionale og lokale mediehuse afhænger naturligvis af varigheden samt den virkelighed, vi alle vil skulle forholde os til efter COVID-19. En langvarig nedlukning efterfulgt af en dyb recession vil uden tvivl være altødelæggende for branchen og resultere i lukninger af langt de fleste titler. Men selv med en mindre negativ påvirkning fra COVID-19 står branchen i en situation, hvor en økonomisk hjælpende hånd fra stat, annoncører, foreningsliv og læsere vil være påkrævet, såfremt de regionale og lokale mediehuse også fremover skal kunne agere talerør for det lokale nærings- og foreningsliv. Vi håber, de ni lokalaviser med onsdagens forside, får råbt tilpas vagt i gevær og med dagens udmelding i fagbladet Journalisten fra SF tyder det på, at politikerne har lyttet efter og forstået situationens alvor.  

Andre nyheder

Flere nyheder
arrow_downarrow-down2arrow-left-largearrow_leftarrow-right-chevronarrow-right-largearrow-right-linkarrow_rightcrosscross2mailpersonphonepinAsset 1play2searchsocial-facebooksocial_googleplussocial_instagramsocial_linkedin_altsocial-linkedinsocial_pinterestlogo-twitter-glyph-32social-vimeosocial_youtubetick