Velkommen til det månedlige indlæg om markante ændringer i forbrugernes digitale adfærd.
Vi bringer 5 udvalgte markedsindsigter fra den forgangne måned, som er definerende for, hvordan man som virksomhed skal arbejde med digitaliseringen af forbrugeradfærden. God læselyst.
1. Danskernes privatforbrug er over normalen
I seneste opdatering fra Danske Bank Spending Monitor er der tegn på, at privatforbruget er steget betydeligt sammenlignet med for blot et par uger siden. Privatforbruget er seneste uge omkring 20% over normalen. Data er generelt ustabile på denne tid af året på grund af de skiftende placeringer af helligdage, men der er grund til at være optimistisk med hensyn til et stærkt privatforbrug hos danskerne hen over sommeren. De kommende løft af begrænsninger må alt andet lige forventes at styrke den udvikling.
Ser man i analysen på udviklingen i forbruget mellem offline og online salgskanalerne, så tegner der sig generelt et billede af stigende forbrug offline i takt med genåbningen, men samtidig er der for mange kategorier ikke nogen tilbagegang at spore i online-forbruget. Der er altså tegn på, at Corona-pandemien har skabt mere vedvarende ændringer i danskernes forbrugsvaner.
Derudover er analysen som altid en guldgrube af spændende indsigter fra de enkelte kategorier. Således er eksempelvis forbruget af pakkerejser nu blot 20% under normalen.
Du kan læse seneste analyse fra Danske Bank Spending Monitor her.
2. E-handlen er ikke færdig med at vokse
Dansk Erhverv Digital handel har også med adspurgte data forsøgt at afdække, om forbruget online vil fortsætte med at ligge på et højt niveau, når vi gradvist vender tilbage til normalen.
De adspurgte data bekræfter, at forbruget i de fysiske butikker ikke får forbrugerne til at forlade netbutikkerne nu og her. Ser vi på forbrugernes forventninger til deres onlineforbrug de kommende 12 måneder, så er der dog en tendens til, at de positive tendenser dæmpes lidt.
14,4% forventer at handle mere, mens 8,7% forventer at skrue lidt ned for forbruget online. Netto mener altså 5,7%, at de vil ehandle mere de kommende 12 måneder, end de har gjort de forudgående. Til sammenligning har gennemsnittet for de netto-positive de seneste 12 måneder været 16,6%, så der er altså en faldende tendens. Dog stadig netto-positiv.
Læs mere fra analysen fra Dansk Erhverv Digital Handel her.
3. 7 ud af 10 yngre følger virksomheder og influencers på sociale medier
En ny analyse fra Dansk Erhverv Digital Handel viser, at 35% af de danske forbruger følger virksomheder og influencers på de digitale kanaler. Det er en markant fremgang fra 23% sidste år, og Danske Erhverv har således konkluderet, at det ser ud til, at tiden under Corona-pandemien har fået markant flere forbrugere til at søge mod sociale medier og influencers for at finde inspiration.
Generelt tegner analysen et billede af, at jo yngre man er des flere følger virksomheder og influencers. Således er det hele 68% af de yngre mellem 18 og 29 år, som finder inspiration her. Desuden er der også en tendens til, at flere kvinder (39% mod 30% for mænd) følger virksomheder og influencers.
Du kan læse mere fra analysen fra Dansk Erhverv Digital Handel her.
4. De unge ser især nyheder på sociale medier
Danmarks Statistik har kigget nærmere på danskernes forbrug af nyhedsmedier. 83% enten ser, læser eller lytter til nyheder dagligt, men der er stor forskel på, hvordan danskerne tilgår nyhederne.
Kigger man nærmere på de unge mellem 16 og 24 år, er det 70%, som får deres nyheder fra sociale medier, og det er dermed den unge målgruppes primære indgang til nyheder. Herefter følger TV og nyhedsmedier på nettet eller i app med omkring 50% til hver i denne unge målgruppe.
Du kan læse mere on danskernes brug af nyhedsmedier her i analysen fra Danmarks Statistik.
5. Så er Dansk Online Index i luften … igen
Dansk Online Index, som er den officielle måling af de mest besøgte danske websites, er nu efter en længere tur på værkstedet i luften igen. Implementeringen af samtykkebokse hos medierne førte til, at trafik- og brugertal ikke kunne sammenlignes i den tidligere måling, men det er nu løst. Dog kan målingen under de nuværende samtykkebetingelser kun tælle de besøg med, hvor brugeren har afgivet samtykke dertil. Dvs. besøgstallet er et udtryk for antal besøg med samtykke.
På den månedlige topliste for maj-måned topper Ekstra Bladet klart med 74 mio. besøg, og i forhold til sidevisninger topper BT med 546 mio. For begge er det på tværs af web og app.
Du kan læse mere om de opdaterede tal her, og her finder du den aktuelle og offentligt tilgængelige topliste fra Dansk Online Index.