Der har under Corona-krisen været en massiv interesse blandt danskerne for at blive opdateret med de seneste nyheder fra regeringen og myndighederne. Seertallene til de seneste ugers pressemøder har været historisk høje, og særligt DR1 nyhederne og TV2 News har profiteret af den store interesse. Men nu begynder vi at se de første tegn på en afmatning i interessen for Corona-nyheder.
Pressemøderne har haft historisk høje seertal
Den 6. marts om formiddagen afholdt statsministeren det første af, hvad der senere har vist sig at blive en række af historiske pressemøder. På pressemødet opfordrede statsministeren til sammenhold og til at alle gjorde, hvad vi kunne for at inddæmme coronasmitten. På daværende tidspunkt var corona-virussen stadig på et tidligt og meget uvist stadie, hvilket også blev afspejlet i seertallene. Da flest fulgte med på det første pressemøde på DR1, TV 2 og TV 2 News var der i alt 244.344 seere foran skærmene, som søjlediagrammet nedenfor illustrerer.
Den 11. marts præsenterede statsministeren flere hastelove og en omfattende lukning af Danmark. Da tv-seningen var på sit højeste under pressemødet så 1,8 mio. danskere med, og det er vel at mærke uden at inkludere seertal på TV 2 Play og DRTV. Det hele kulminerede rent tv-seningsmæssigt den 17. marts, hvor Mette Frederiksen iværksatte en ny række hastelove med yderligere restriktioner i Danmark for at begrænse smittespredningen. Her så hele 2,85 mio. danskere med. Efterfølgende holdt Dronning Magrethe sin historiske tale, og her toppede seningen med utrolige 3,4 mio. seere. Til sammenligning så 2,4 mio. med under VM straffesparkskonkurrencen mod Kroatien i 2018. Her gik interessen og alvoren op for danskerne, og siden har det været en øget efterspørgsel efter information om udviklingen. Det ses blandet andet ved, at der fortsat var mange seere til pressemødet den 6. april, hvor Statsministeren præsenterede regeringens første skridt til en gradvis åbning af Danmark.
DR1 og TV2 News har vundet i kampen om Corona-nyhederne
Det er ikke kun pressemøderne, som trækker danskerne til sofaen, men også de almindelige nyhedsudsendelser, der vises de fleste af ugens dage. Dette illustreres i søjlediagrammet nedenfor, hvor det i aldersgruppen personer 18-65 specielt er DR1 nyhederne kl. 21:00, der de seneste uger har trukket væsentlig flere seere til end sidste år.
Der er omvendt ikke helt den samme stigning i antallet af seere til TV 2 nyhederne kl. 21:30 i samme periode. Det kan sandsynligvis forklares ved, at TV 2 modsat DR har deres egen nyhedskanal TV 2 News. Ser man på udviklingen på TV 2 News i grafen nedenfor fremgår det, at den daglige gennemsnitlige sening hos den kommercielt interessante målgruppe P25-65 her er gået markant frem. Dem der er vant til at anvende TV 2 til at blive opdateret på de seneste nyheder, vil derfor sandsynligvis have været mere tilbøjelige til at se ekstra meget tv på netop denne kanal. Med til den store stigning hører også, at TV 2 har valgt at gøre TV 2 News frit tilgængelig i en række af danskernes tv-pakker, hvorfor andelen af folk med adgang til nyhedskanalen er steget i perioden.
Tegn på en dalende interesse for Corona-nyheder
De to førnævnte diagrammer viser også en anden interessant trend; nemlig at danskernes lyst til at se nyhedsindhold på tv faktisk nu igen er dalende, hvormed noget af nyhedseffekten fra coronakrisen måske er ved at aftage. Dette kan muligvis også skyldes det gode forårsvejr og den mindre genåbning af Danmark, der har fået folk ud i det fri. Det samme gør sig gældende for den generelle tv-sening, hvor vi efter en større stigning nu begynder at se et fald i tv-seningen.
Den lavere efterspørgsel for at være aktiv på tv kombineret med et fortsat stort udbud af eksponeringer har resulteret i muligheden for at få meget attraktive priser på tv-kampagner lige nu. Er du interesseret i at høre mere om dette eller har andre spørgsmål til artiklen, er du mere end velkommen til at tage fat i din daglige PHD kontaktperson.