Locations
PHD Media Denmark > News > Status på mediemarkedet
June 8 2020

Status på mediemarkedet

News

TV 

Nedlukningen af Danmark i midten af marts måned fik på det nærmeste medieforbruget, og ikke mindst tv-seningen, til at stige eksplosivt fra den ene dag til den anden. Specielt i de første 6 uger lå tv-forbruget et stykke over 2019-niveau, særligt drevet af nyhedsudsendelser og TV 2 News. Efter 12 ugers nedlukning er tv-forbruget ved at nå normalen med uge 22 som absolut lavpunkt qua pinsen og det gode vejr.  

TV 2 Gruppen er den store ‘vinder’ af tv-markedet under covid-19 og har kunne registrere markant fremgang på alle kanaler de seneste 12 uger. Fremgangen skyldes dels nyhedshungrende danskere, og TV 2 News alene har mere end fordoblet sin seertilslutning under perioden. Fremgangen skyldes desuden ændret distribution hos bl.a. YouSee. Derudover er TV 2 ikke i nævneværdig grad blevet påvirket af de manglende sportstransmissioner. Det er til gengæld NENT, der traditionelt har investeret mange midler i sportsrettigheder. Det er dog bemærkelsesværdigt, at NENT ikke er ramt hårdere end tilfældet erog på sin vis har de formået at flytte seningen væk fra sporten, hvilket har kunne ses i deres seerandeleDiscovery var allerede inden covid-19 ramt qua konflikten med YouSee, og covid-19 har ikke gjort det bedre, hvorfor Discovery gruppen de seneste uger har været decimeret til under det halve. 

Prismæssigt har det igennem de sidste 9-11 ugers tid været muligt at forhandle meget favorable priser og betingelser på plads. Det er vores forventning, at muligheden for dette vil fortsætte til langt efter sommeren, og dette gør sig også gældende, selvom TV 2 netop har lukket for yderligere tilkøb i juni og juli måned grundet høj efterspørgsel. Markedssituationen kan dog ændre sig i takt medat Danmark vender tilbage til mere normale tilstande. 

 

Online Video

Som vi har set det med traditionelt tv, er forbruget af online video steget voldsomt under covid-19, hvilket vi har kunne bevidne på mængden af de eksponeringer, medierne har sat til salg. Mens vi har set store prisfald på YouTube og traditionel web-tv, har tv-stationerne fastholdt CPM-prisen på BVOD. Vi har forhandlet store prisfald på rolls og bumper ads, mens ændringerne i udbud og efterspørgsel på YouTube har presset priserne ned.  

 

Radio

I modsætning til udviklingen i tv-forbruget, har vi ikke set en stor stigning i radioforbruget, da landet lukkede. Det modsatte var dog heller ikke tilfældet, og danskernes radioforbrug fortsatte mere eller mindre uændret. Det radioforbrug danskerne ikke længere havde i drive time, forbrugte de i stedet hen over dagen – og så alligevel ikke helt. For alt imens det samlede radiobrug var relativt uændret, faldt dækningsevnen blandt de kommercielt interessante målgrupper. De erstattede ikke den manglende lytning i drive time med anden lytning hen over dagen, men søgte i stedet mod anden tidsfordriv. Det har derfor haft en negativ betydning på evnen til at skabe dækning. 

Bio
Danske Biografer melder om meget få solgte billetter efter genåbningen af de danske biografer i sidste uge. Salget af billetter ligger på omkring 10-15% i forhold til samme periode sidste år. Det tegner til at blive en lang og sej kamp at få folk tilbage i biograferne, siger Lars Werge, formand for brancheorganisationen Danske Biografer til Politiken. Du kan læse mere om den første uge med åbne biografer her.

 

Print
De store landsdækkende og regionale dagblade har oplevet fremgang i læsertal og abonnenter under covid-19. Dette skyldes naturligvis både danskernes trang til at følge med i nyhedsflowet og manges ekstra tid derhjemme. Trods stigende læsertal har vi med meget få undtagelser forhandlet meget store ekstra rabatter til vores annoncører. Dette skyldes naturligvis, at både dagbladene og de lokale ugeaviser har været voldsomt presset af covid-19 grundet den manglende annonceomsætning fra et lukket næringsliv, som over en bred kam har ramt hele avisbranchen. Den lave prissætning har således nu betydet, at alt imens annoncører så småt vender tilbage, melder flere og flere dagblade udsolgt på udvalgte dage og sektioner.  

 

OOH
Outdoor blev ikke decideret lukket, som det var tilfældet med biograferne, men i og med danskerne i stor stil blev sendt til hjemmekontoret og frarådet brugen af offentlig transport, faldt antallet af mulige kontakter ganske markant. I takt med at samfundet langsomt åbner, er annoncørerne igen så småt begyndt at vende retur til OOH, og vi ser derfor en stigende efterspørgsel. 

 

Reservationsbaseret indkøb (I/O)
Den digitale reservationsbaserede indkøbsteknik har set generel tilbagegang de seneste år på bekostning af Programmatic. Da nedlukningen ramte Danmark, så vi næsten også en nedlukning af I/O-kampagnerne, da mange annoncører annullerede de større kampagner, hvor I/O oftest har sin berettigelse. I/O-priserne er normalt forholdsvis statiske, men da der kom store ændringer i efterspørgslen, har de fleste større danske medier valgt at lempe deres prisstrategi, selvom de har øget deres brugerbase. Vi står altså i en situation, hvor vi har forhandlet markante rabatter på diverse impact-formater – på dagsejerskaberne vil man udover rabatter også opnå flere impressions på grund af de øgede brugerbaser. Med få undtagelser forventer vi, at denne prissætning fortsætter frem til sommerferien på de fleste medier. 

 

Programmatic & Biddable
Programmatic og biddable er auktionsbaserede platforme, hvor prissætningen styres af udbud og efterspørgsel. Søgningen til sociale og digitale medier eksploderede fra den ene dag til anden efter nedlukningen af Danmark og den øvrige verden. Samtidig faldt efterspørgslen dramatisk, hvilket pressede priserne i nedadgående retning. Så alt imens Netflix og YouTube reducerede streamingkvaliteten for at kunne følge med forbruget, bevidnede vi kraftigt faldende priser på Programmatic og Bibbable i de første uger af nedlukningen. Først og fremmest drevet af netop forholdet mellem udbud og efterspørgsel. Henover april og i særdeleshed maj måned er efterspørgslen på såvel biddable som Programmatic steget mærkbart, hvilket har drevet priserne i vejret. Vi ser stadig lavere priser sammenholdt med maj 2019, men prisreduktionen er mindre end i begyndelsen af covid-19.                 

 

Andre nyheder

Flere nyheder
arrow_downarrow-down2arrow-left-largearrow_leftarrow-right-chevronarrow-right-largearrow-right-linkarrow_rightcrosscross2 mailpersonphonepinAsset 1play2searchsocial-facebooksocial_googleplussocial_instagramsocial_linkedin_altsocial-linkedinsocial_pinterestlogo-twitter-glyph-32social-vimeosocial_youtubetick