Careers
Locations
PHD Media Sweden > News > Därför är YouTube-SEO viktigt för din varumärkesbyggande process
March 25 2021

Därför är YouTube-SEO viktigt för din varumärkesbyggande process

Words from our Specialists

Med två miljarder unika besökare i månaden och cirka tre miljarder sökningar per månad är YouTube världens näst största sökmotor. Hela 91% av Sveriges befolkning använder YouTube, som utgör 31 % av vår dagliga internetanvändning. Ju yngre användare, desto större benägenhet att använda YouTube.

Studien ”Svenskarna och internet” från 2020 visar att 100 % av befolkningen i åldrarna 16–25, 98 % i åldrarna 26–45 och 96% i åldrarna 46–55 använder YouTube medan ”endast” 57 % av befolkningen som är 75 år eller äldre är YouTube-användare. Med det sagt kan vi konstatera att YouTube är en viktig plattform för varumärken att synas på för att kunna nå befintliga och identifiera nya kunder.

Vad är YouTube-SEO?

YouTube SEO är processen för att optimera en YouTube kanal, dess videor, metadata och spellistor för att ranka högt upp i YouTubes organiska sökresultat. Innehållet i videon är näst intill lika viktigt som optimeringarna för att algoritmerna ska förstå vad videon handlar om. På så sätt kan algoritmerna koppla och visa videon mot rätt sökterm.

 

 

Varför är YouTube-SEO viktigt för ditt varumärke?

Enligt Googles Global rapport “The Role of Digital Video in People’s Lives” från 2018, menar 90% av befolkningen att de upptäcker nya produkter eller tjänster på YouTube. Rapporten visar också att mer än hälften av de som söker på produkter/tjänster på Google vänder sig till YouTube för att lära sig mer. Rapporten förklarar att individer besöker YouTube för att få mer förståelse, inspiration, vägledning, rådgivning och förtroende för produkten, tjänsten eller varumärket.

Om en video är rätt optimerad kommer algoritmerna bakom sökmotorn se till att videon rankar högt, vilket ökar chansen att konsumenten ser videon i sökresultatet och då klickar på den. Utöver tekniska och innehållsrelaterade optimeringar är det också viktigt att tänka på att varumärkets genetiska kod (form, färg, ljud, tema, grafik m.m.) ska speglas i YouTube-kanalen såsom i allt videoinnehåll. Detta för att hålla en tydlig röd tråd om vilka vi är, vad vi står för och vad vi erbjuder konsumenten.

Samtidigt som konsumenten börjar ta del av videon kan personen uppleva en multisensorisk sinnesupplevelse som kan väcka känslor eller minnen som i sin tur kan leda till att de formar en åsikt kring varumärket och videon, dvs. forma en image av varumärket. Om företagets varumärkesidentitet stämmer överens med konsumentens image om varumärke skapas mervärde och en relation kan formas. Härifrån kan konsumenten välja att fortsätta konsumera innehållet utan att bli kund, eller bli kund och fortsätta konsumera eller dela och rekommendera vidare. När konsumenten fortsätter konsumera videoinnehållet, oavsett om det är som kund eller inte, så förstärks mervärdet som i sin tur kan leda till långvariga relationer.

 

Slutsats

YouTube är inte bara en plattform för streamers och influencers utan även för stora och små företag. Då färre företag är närvarande på YouTube är konkurrensen inte lika hård som på andra sökmotorer och sociala medier. Sökvolymerna kan variera markant mellan YouTube och Google. Algoritmerna fungerar inte heller detsamma på YouTube som på andra plattformar då de främst fokuserar på popularitet snarare än relevans och mäts på tittarnas engagemang.

Om det finns videoinnehåll på er webbplats är det en självklarhet att satsa på YouTube-SEO då YouTube är den bästa plattformen när det kommer till just videor. På så sätt kan du kapitalisera på YouTubes många användare och driva trafik från din YouTube-kanal till webbplatsen och vice versa.

Vill du veta mer om YouTube-SEO eller hur din kanal kan optimeras?Mejla Info.Sweden(at)phdmedia.com


Författare: Pedro Talavera / YouTube SEO Specialist, PHD Media
pedro.talavera(at)phdmedia.com

Related news

More news
arrow_downarrow-down2arrow-left-largearrow_leftarrow-right-chevronarrow-right-largearrow-right-linkarrow_rightcrosscross2mailpersonphonepinAsset 1play2searchsocial-facebooksocial_googleplussocial_instagramsocial_linkedin_altsocial-linkedinsocial_pinterestlogo-twitter-glyph-32social-vimeosocial_youtubetick