När det är dags att skapa en ny webbplats eller utföra en större uppdatering finns det en rad riktlinjer ni bör förhålla er till för att säkerställa en säker webbplatsmigrering. Gör ni inte på rätt sätt kan ni tappa viktig trafik och intäkter.

Vad är en webbplatsmigrering?

Termen webbplatsmigrering används framförallt av SEO-specialister och beskriver en händelse då webbplatsen genomgår väsentliga förändringar som kan påverka webbplatsens synlighet i sökmotorernas organiska resultat. Några av förändringarna kan vara ändringar av webbplatsens plats, plattform, struktur, innehåll och design.  

Att hålla sin webbplats användarvänlig och fräsch för sina besökare är viktigt, vilket innebär att man då och då kan behöva utföra större uppdateringar och ombyggnationer av webbplatsen. Tyvärr är det mycket vanligt att företag missar viktiga områden i planeringsfasen av en webbplatsmigrering, vilket leder till att de tappar organisk ranking i sökmotorer, förlorar värdefull trafik och intäkter. Därför är det viktigt att en SEO-specialist inkluderas i drivandet av migrationsarbetet.

Exempel på en misslyckad migrering

Nedan är ett exempel på en misslyckad migrering. Exemplet är taget från en brittisk e-handel där migreringen resulterade i ett 35%-igt tapp av synlighet i det organiska sökresultatet två veckor efter byte från http till https (non-SSL till SSL). Det tog sex månader innan webbplatsen helt hade återhämtat sig, och vi kan bara ana hur stor förlust av trafik och intäkter detta ledde till.

Data på en misslyckad migration

Exempel på en lyckad migrering

Nedan är ett exempel på en lyckad migrering. Exemplet är taget från en av våra svenska kunder där vi på PHD hjälpte till gällande bland annat SEO och innehållsmarknadsföring. Här ökade istället synligheten i det organiska sökresultatet med ca 200%, vilket ledde till en organisk trafikökning på över 300%.

Ökning av organisk synlighet (organisk ranking i sökmotorresultatet)Visibilitet vid en lyckad migration, SEO
Ökning av trafik till webbplatsen
Trafik vid en lyckad migration, SEO

Funderar ni över att investera mer i SEO? – 7 anledningar till varför SEO är livsviktigt för ditt företag

Förutom att generellt sätt skapa en bättre och mer användarvänlig webbplats samt hålla nere tiden då själva flytten sker, finns det en del viktiga områden som behöver checkas av. Nedan finner du några värdefulla tips att ta i beaktande, som kan minimera tråkiga överraskningar vid en webbplatsmigrering.

4 tips för en lyckad migrering

 • Använd en stagingsite / utvecklingsmiljö
  Se till att ni använder en oindexerbar utvecklingsmiljö för den nya siten där ni bygger och testar allt.
 • Använd en användarvänlig sidarkitektur
  Webbplatsen bör vara strukturerad på ett logiskt sätt där sidor med närrelaterat innehåll har en överliggande kategorisida. Ifall strukturen inte är optimal kan flera sidor börja konkurrera med varandra i sökresultatet, vilket kan skada samtliga sidors ranking på värdefulla sökord.
 • Kontrollera vidarebefordringar
  När webbplatser byggs om är det vanligt att sidorna får nya URLer (sidadresser). Kontrollera därför att gamla URLer vidarebefordrar (301) till den nya URLen. På så sätt följer besökare med om de klickar på en gammal länk, samtidigt som sökmotorernas spindlar får information om att flytta över den gamla sidans “SEO-kraft”.
 • Kontrollera laddtid
  Kontrollera och förbättra webbplatsens laddtid.
  – Börja med att se över brister på den nuvarande webbplatsen
  – Implementera förbättringar i utvecklingsmiljön
  – Kontrollera laddtiden i efterhand – då den nya webbplatsen säkerligen inte har samma prestanda som utvecklingsmiljön.

Planerar ni för en migration av er webbplats? Kontakta oss ifall ni vill ha hjälp att säkerställa en säker övergång.


Har ni frågor om hur vi kan hjälpa er med SEO? Mejla Info.Sweden(at)phdmedia.com


Författare: Mikael Hollqvist / SEO Manager, PHD Media
mikael.hollqvist(at)phdmedia.com