Låt oss prata lite Amazon och den hype som svept över den svenska mediabranschen den senaste tiden. Ingen bör ha missat att Sverige snart kommer få en ny spelare inom e-handel, en spelare som har ca 10% marknadsandel av en global e-handelsmarknad på närmare 3,7 biljoner dollar.

Fokus i hypen ligger, och inte helt felaktigt, i deras e-handelstjänst. Men vi ska inte begränsa oss till denna funktion. För konsumenter är Amazon en e-handel- och tjänsteleverantör, men för marknadsförare måste vi se dem som så mycket mer.

Amazon är i själva verket fyra primära saker

  • Tjänsteleverantör
  • Marknadsplats för e-handlare
  • Dataleverantör
  • Sökmotor

Det är främst de två sistnämnda vi inte får glömma, men först måste vi backa bandet lite. E-handel är mer än Amazon och Amazon är mer än e-handel. Bolaget har en rad tjänster, vilket skapar möjligheter som endast fyra andra bolag tidigare haft (Apple, Google, Microsoft och Samsung) – att bygga ekosystem för konsumenterna. Förutom smidighet för användaren skapar eko-system en fullständig vy av databeteende från användarna.

En undersökning genomförd av eMarketer under 2018, för att identifiera hur konsumenter påverkades av Amazon, visade att endast 14% hade ändrat beteende och endast handlat via Amazon. Däremot har Amazon adderat andra värden i form av de 41% som valde att använda sajten för att prisjämföra, eller 33% som valde att läsa användarrecensioner. Amazon är en extremt viktig spelare inom e-handeln, det kan ingen ta ifrån dem.

Men vi får inte glömma Amazons plats i köpresan, där olika funktioner inom deras plattform uppfyller olika delar.

Om vi tittar på Amazons hemmamarknad (USA) under 2018, så påbörjades ca 35% alla produktsök på Google. Samtidigt hade Amazon tagit närmare 47% av påbörjade produktsökningar. Om detta beteende, som följt Amazon vid lansering i flera länder även kommer till Sverige, ökar vikten av att hantera produktplaceringar inom Amazon.

Men det slutar inte där. Med en så stor mängd av produktsökningar som börjar på plattformen, recensioner och prisjämförelser som granskas, skapas extremt effektiva datalager. Det kan jämföras med Googles In-market audience, som baseras på sökningar och 2a partsdata från samarbetssajter – Amazon har istället tillgång till 1a partsdata, då all produktundersökning sker i deras miljö. Amazon hanterar en egen DSP och kommer för alla, inte bara e-handlare, att bli en extremt viktig dataleverantör.

Detta är vad vi inom PHD och OMG TransAct har arbetat med det senaste året; att hitta sätt att flytta Amazon från enbart en försäljningskanal, till en extremt stark partner genom många led inom kommunikationen. Att hitta flöden för att koordinera och synkronisera all kommunikation, inte bara digital, för att säkerställa maximal effekt både på och utanför Amazon.

Som sagt, e-handel är mer än Amazon och Amazon är mer än e-handel.

Av: Fredrik Bayati, Head of Digital på PHD Göteborg

Läs Fredriks intervju på Dagens Media